Stan urządzenia
Po wykonanej naprawie ekspres został oczyszczony, a system wody i pojemnik na ziarno są opróżnione.
Mimo, to zostają pozostałości kawy mielonej w komorze młynka. Podczas transportu resztki kawy mielonej mogą zasypać komorę zaparzacza. W skrajnych sytuacjach, kiedy paczka jest obracana w trakcie transportu (do góry nogami), kawa może pojawić się na zewnątrz ekspresu. W takiej sytuacji przed użyciem ekspresu należy oczyścić ekspres oraz komorę zaparzacza.
Napełnienie pompy wody
Podczas pierwszego uruchomieniu urządzenia, pompa może wydawać głośne dźwięki spowodowane pracą na sucho. Po napełnieniu obiegu wody, praca pompy wróci do normy.
Może również pojawić się komunikat o konieczności napełnienia systemu wody. W takiej sytuacji, należy wykonać ten proces zgodnie z instrukcją urządzenia.
Montaż filtra wody
Filtr wody można zamontować dopiero po tym jak obieg wody zostanie napełniony.
Pierwsza kawa
Poprawne parzenie kawy wymaga całkowitego napełnienia komory młynka, co następuje po 2-3 mieleniach. Oznacza, to że pierwszych 2-3 kaw ekspres może w ogóle nie przygotować, mimo tego, że kawa została zmielona.
Regularna konserwacja
Proszę, pamiętaj o regularnej konserwacji ekspresu, która polega na:
- Płukaniu systemu mleka – po każdym cyklu kaw mlecznych
- Opróżnianiu tacki ociekowej i pojemnika na fusy
- Czyszczeniu i odtłuszczaniu systemu spieniania mleka (za pomocą dedykowanego preparatu)
- Myciu bloku zaparzającego (jeżeli jest wyciągany)
- Czyszczeniu obwodu kawy (za pomocą dedykowanego preparatu)
- Odkamienianiu zgodnie ze wskazaniami ekspresu (za pomocą dedykowanego odkamieniacza)
Serdecznie zapraszamy!